dijous, 8 d’agost del 2013

Estada a Rostock

Després d'haver-nos banyat a una platja del mar Bàltic ahir vam arribar a Rostock, la ciutat més gran del nord-est d'Alemanya i seu de Soziale Bildung, organització amb la qual hem establert l'intercanvi.

El lloc on s'allotja aquesta organització és la Peter-Weiss-Haus, un ambiciós projecte que ens ha impressionat molt. L'origen d'aquest es troba en membres de Soziale Bildung que el van iniciar fa cinc anys per dotar la zona de Mecklenburg d'una estructura fixa per a l'esquerra transformadora. 

L'edifici és l'antiga casa d'agermanament soviètic-alemany i actualment acull diferents projectes: des d'associacions relacionades amb la cultura i la literatura fins a altres que treballen amb el món de l'educació i la infància.
De la casa destaquen les instal·lacions ja que ofereixen moltes possibilitats: s'hi fan concerts i actes de tot tipus, tallers (de teatre, de circ..) i també hi funciona un bar-restaurant al jardí.
 Actualment s'hi fan obres i l'any que ve es preveu obrir-hi un hostel, així com espais de reunió i noves oficines que allotjaran diferents associacions de la ciutat i la seu de la Literaturhaus (casa de literatura).

També avui hem visitat una antiga presó de la Statsi, la policia de la DDR (República Democràtica Alemanya). Els moviments socials de la zona tenen un punt de vista crític amb l'estat, ja que lluny de les idealitzacions que es puguin fer, exercia fortament la repressió. Aquesta visita ens ha servit per reafirmar-nos en la idea de que no s'hauria d'idealitzar cap situació i ser reflexius a l'hora d'analitzar els diferents contextos.

Després hem anat al port de Rostock on hem visitat un veler d'una organització que treballa en qüestions mediambientals i amb qui hem compartit experiències sobre la lluita ecologista.

A la tarda hem tingut una xerrada amb un col·lectiu antifeixista de la ciutat al projecte Median, un centre social que promou un tipus d'organització juvenil alternatiu. A més, ens han explicat les estructures de l'extrema dreta, bastant forta a l'estat de Mecklenburg-Vorpommern, el més pobre d'Alemanya. Els grups feixistes s'aglutinen al voltant de l'NPD (Partit Nacional d'Alemanya) que compta amb representació al parlament regional.

L'estada a Rostock ha estat intensa i molt aprofitada ja que ens ha fet reflexionar sobre diversos temes com ara el potencial que pot arribar a tenir un col·lectiu com el Soziale Bildung a l'hora d'organitzar-se i construir  un projecte realment ambiciós i alternatiu. 

Demà iniciarem l'última etapa del viatge a la ciutat d'Hamburg. Esperem que l'estada sigui tan enriquidora com fins ara.


Dijous 8 d'agost del 2013, Rostock

A la platja del mar Bàltic

Presó de la policia de la RDA

Els 25 anys de Rafel

Mural al pati interior del projecte Median

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada