dilluns, 12 d’agost del 2013

Últims dies a Hamburg

El divendres vam encetar l'etapa final del viatge, direcció a Hamburg on la primera parada va ser al camp de concentració Neuengamme situat a pocs quilòmetres de la ciutat. La visita va començar al centre de memòria històrica que hi ha al camp, on s'hi troba també un monument dedicat a totes les vìctimes.
Després vam poder veure de primera mà les fàbriques on els presoners del camp eren obligats a fer treballs forçats i  també les estances de la SS i dels presos. El camp va funcionar des del 1938 al 1945, va tenir unes 106.00 persones recloses i 56.000 d'elles van ser víctimes mortals. Els presos eren de nacionaliats diverses, incloent presones acusades de ser comunistes, homosexuals, prostiutes, presoners de guerra i altres.
La sensació que produeix xafar la terra on van explotar i matar persones a mans de l'horror nazi és inexplicable i dóna encara més forces per continuar la nostra lluita antifeixista.
A la tarda vam arribar al projecte Flop Kafe d´Hamburg on hi passaríem els últims dies i vam fer una xerrada sobre la nostra organització i vam explicar també el moviment de l'Esquerra Independentista i els moviments socials a casa nostra.
Al dissabte vam anar fins al centre d'Hamburg per poder visitar l'últim projecte: Gängeviertel. Aquest projecte era una mica diferent dels altres. A part de la seua immensitat (hi viuen més de 100 persones), aplegava gent de moviments polítics però també molts artistes.
Al districte de St. Pauli vam anar a veure uns refugiats subsaharians que resideixen a una església i ens van explicar la seua situació.
Diumenge al matí vam aixecar-nos amb força per anar a animar al Sankt Pauli. Un partit del St. Pauli va més enllà d'un partit de futbol. És un dels pocs clubs obertament antifeixista, que té per bandera la lluita contra el racisme i l'homofòbia, amb una afició incondicional als seus valors i al seu equip.
Així acaba el nostre viatge, en el qual hem visitat molts projectes i hem fet un intercanvi d'idees que ens han aportat experiència política, altres maneres de fer i hem conegut de més a prop el moviment de l'esquerra antifeixista alemanya. De ben segur que ningú de nosaltres oblidarem aquests dies.

La lluita contra el feixisme continua!

Monument al camp de concentració de Neuengamme

Fàbrica de maons al camp de concentració

Símbols que posaven als presos 

Projecte Flop Kafe

Projecte Gängeviertel a Hamburg

L'estelada present al camp del St. Pauli

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada